Andreas-Skoglund.se

Ett liv i en ryggsäck

Jag har länge nu gått i funderingar kring vad som verkligen är värt något här i livet, vad är det jag behöver för att vara lycklig? Detta sträcker sig till allt; prylar, vänner, katter…

För mycket för att kunna dra allt i ett enda inlägg så jag tänkte sikta in mig på en fortsättning som kommit av dessa tankar: om jag skulle behöva rymma mitt liv i en ryggsäck, vad skulle jag välja att packa ner då?

Vad är det man verkligen behöver i livet och vad är egentligen överflödigt extra fluff man kanske gärna vill ha kring sig, men som i slutändan inte behövs? Det är svårt att klura kring och genom att sätta en begränsning på vad jag just kan få ner i en ryggsäck blir det lite enklare att ringa in. Tanken är då att jag med det jag väljer att packa ner skall kunna leva ett helt okej liv, jag skall kunna sköta mina bankärenden, kika min e-post, surfa på nätet, redigera mina bilder etc. Så mycket av det jag gör vanligtvis men… I en ryggsäck.

Jag vill också försöka undvika att ”dubblera” funktionalitet med det jag packar ner, dels då det gör det enklare att inte fylla rycksäcken men också att tanken är skära ner till MAX. Behöver jag en dedikerad pennvässare om jag samtidigt har med mig en fickkniv? Behöver jag en ”smartphone” om jag ändå släpar med min iPad, eller vice versa?

Det här är vad jag har kommit på hitintills:

 • Telefon. En enklare variant med bra batteritid och som jag kan ta uppkoppling ifrån om inget trådlöst internet finns tillgängligt. Jag har redan en perfekt kandidat: min SonyEricsson J108i. Kan också extraknäcka som musikspelare även om just den delen inte är helt lysande i funktion.
 • iPad Mini. Denna blir navet i mitt ”digitala” liv. Surf, e-post, bankärenden, redigering av bilder, allmän mediakonsumtion (filmer, musik, e-böcker). Jag valde min iPad istället för min bärbara dator då den tar mindre plats, har suverän batteritid och en underbar skärm. Den passar också bättre att läsa längre texter på då den kan hanteras som en bok. Den är samtidigt tillräckligt bra att skriva texter och redigera bilder på (skriver det här med den) att den även kan ersätta den funktionaliteten hos min bärbara, även fast ett riktigt tangentbord fortfarande är en hel del vassare. Dock, helheten är bättre med iPaden, i alla fall för ryggsäcken.
 • Kamera. Endast en kamera, vilket för mig känns tufft då jag har alldeles för många. Jag lekte med tanken att ta med någon liten kompakt kamera för analog film, men lär inte släpa med mig några kemikalier för framkallning direkt, så det får vara. Måste skärs ner! Kameran blir med största sannolikhet min X100. En liten kompakt kamera, med bra bildkvalitet och ett objektiv som fungerar för det mesta jag vill fota. Täcker den alla möjliga situationer? Nej, men 90% av de jag lär stöta på och det väger tyngst. Synkar bilderna trådlöst till iPaden. Till den hör en liten kameraväska som kan hålla extra batteri och minneskort.
 • Laddare till alla dessa. Köpte mig en ny kameraladdare för min andra digitalkamera, men den har utbytbara adapterplattor så går enkelt att få att fungera för X100:ans batterier. Det bästa av allt? Den har också en USB-utgång, det kombinerat med min 3i1-kabel (micro-USB, Lightning och 30-pins) täcker laddningsbehovet för alla mina elektriska prylar ovan. Allt i en, gillar’t!
 • Hörlurar.
 • Vattenflaska
 • Tandborste
 • Fällkniv/multiverktyg. Kan användas för att vässa pennor och mycket annat!
 • Blyertspennor. Fungerar alltid, enkla att se efter och hantera, kan vässas med kniv.
 • Anteckningsblock. Här kanske iPaden egentligen kan täcka behovet men det är inte samma sak som att skriva på papper, tankarna fastnar enklare på papper.
 • Bankdosa. E-leg ordnar väl det mesta idag men känns ändå som ett måste de gånger behovet dyker upp.
 • Ficklampa. Ibland är det mörkt.
 • Mitt armbandsur. Snyggt och smidigare än att dra upp mobilen stup i kvarten.
 • Ett ombyte (T-shirt, byxor, tröja)
 • Tre par kalsonger
 • Tre par strumpor
 • Två par tjockstrumpor

Med detta inbillar jag mig att jag borde kunna leva ett drägligt liv, så länge jag har tak över huvudet och mat i magen. Skulle älska att testa på att bo i ett sånt där superlitet hotellrum de har i Japan, som nästan enbart är en en säng i en tub med en dörr på.

Det här ignorerar en hel del saker som gör det svårt för mig att egentligen kunna försöka mig på något sådant, som min älskade flickvän, våra katter och det hem vi har tillsammans. Men samtidigt… vad har jag alla andra prylar jag äger till? Skulle jag våga göra mig av med dem och skulle jag då må bättre, eller sämre?

Nåja, ett roligt tankeexperiment. Har jag missat något väsentligt? Vad skulle ni stoppa ner i er ryggsäck, vad är det absolut minsta ni kunde klara er på men ändå behålla så mycket av ert liv som möjligt?