Andreas-Skoglund.se

Recept för min gulasch

Nedan följer en hyfsad höftning på ett recept för den gulaschgryta jag bjöd mina arbetskamrater på en kväll denna december. Jag följer sällan något recept så slaviskt och därför är inte heller detta recept på något vis exakt angivet. Kör på känslan, det fungerar oftast bäst!

Mer instruktioner och inspiration kan ni från dePauls inlägg här, det har jag gjort: https://www.flashback.org/sp15954272 (ja, Flashback, men suveränt matlagningsforum tycker jag. dePaul kan sina grejer).

Utrustning

 • Gjutjärnsstekpanna
 • Gjutjärnsgryta

Har ni inte något av detta, skaffa! Gjutjärn är ren kärlek och kan om de sköts om korrekt ärvas av snälla barnbarn sisådär om hundra år när ni inte längre själva har nytta av dem. För att ni har dött. Gjutjärnsgodset har dock säkert ett par sekel kvar, om inte mer.

Ingredienser

 • Ungefär 1.5kg nötkött (grytbitar på högrev brukar jag köra på)
 • 300-500g alspånsrökt sidfläsk
 • 4st spetspaprikor
 • 3 st stora gula lökar
 • 1 flaska Carnegie Porter (500ml)
 • 1 st mörk oxbuljong-tärning
 • 2msk tomatpuré. Eller ja, jag brukar klämma i tills det ser bra ut (and that’s what she said)
 • 4-6 matskedar paprikapulver (bättre med lite för mycket än för lite)
  Jag hade ett paprikapulver från Ungern, men har annars hört och läst att vanligt samt lite cayennepeppar för hettan skall duga fint. Brukar också köra lite ”Smoked paprika”
 • 1msk mald kummin (INTE spiskummin!)
 • Lite spiskummin, något mini-skak på kryddburken bara. Tar lätt över
 • 2 tsk mald svartpeppar
 • 1msk mald vitpeppar
 • 2msk mejram
 • 1msk mörkt socker (farin är nog bäst, jag hade muscavado)

Instruktioner

 1. Skär både det alspånrökta sidfläsket och nötköttet i lite större bitar än tärningar. Ta med fördel bort svålen på fläsket först :) Nötköttet läggs på sidan på en tallrik eller dylikt.
 2. Börja med att steka fläsket tills det får tydlig färg, men det behöver inte gå snabbt. Bättre att det får släppa ifrån sig en hel del av fettet.
 3. Under tiden fläsket steks kan ni hacka lök och paprikor halvfint. Det är i ärlighetens namn inte så noga. Lägg dem åt sidan, åtskilda.
 4. När fläsket är stekt, lägg det åt sidan och stek därefter nötköttet i omgångar i samma stekpanna som fläsket, i fett från fläsket och smör eller olja efter behov. Även det skall stekas tills det får färg. Brun sådan, nästan mot det brända hållet. Försöker få till bild. Ta max en eller två nävar nötkött åt gången, annars så sänks temperaturen i pannan för mycket alt. så kokar det bara i sin egen saft och blir tråkigt. Vi vill ha den där bruna ytan! När det är färdigt, lägg också nötköttet åt sidan.
 5. Fixa till lite smör eller olja i gjutjärnsgrytan och stek all lök däri. Stek den länge tills också den får mer färg än vad som är brukligt, dock inte bränt såklart.
 6. I den stekpanna vi stekt allt kött i, släng i buljongtärningen och säg en tredjedel av Portern. Rör om med en visp (helst i metall) och få med allt gött som sitter i pannan sen köttstekningen. Få tärningen att lösas upp.
 7. När löken är färdig, tillsätt sockret, rör runt tills det smälter. I med fläsk, nötkött, kummin, spiskummin, svartpeppar, paprikapulver och cayennepeppar. Jag använde också en del ancho-chilipulver men det är som man vill. Ingen direkt styrka i det, mer sött.
 8. I med det vi vispat ihop från stekpannan och resten av ölen. Tillsätt därefter mer vätska i form av vatten eller öl tills det täcker köttet och löken.
 9. Sjud på låg värme (på vår spis runt 1-2, går upp till 10) i en massa timmar tills köttet har fått rätt konsistens. Skall vara så man kan peta sönder det enkelt med en gaffel. Om ni är osäkra, kör en halvtimme till. Svårt att koka sönder det hela egentligen, det blir mest bättre men mindre tuggmotstånd. Detta under lock, men tycker man att grytan fortfarande är lite för ”rinnig”, lyft bort locket och kör utan ett tag för att låta det sjuda ner sig så att säga.
 10. När grytan är färdig eller nära till så steker vi paprikan i rikligt med smör, utblandad med vitpeppar och mejram i runt 5-6 minuter. När det är klart, i med det i resten av grytan! Här misstänker jag att om man heter Katarina även kan ha i en del svamp man ordnat på något bra vis, känns som rätt tidpunkt. Tanken går till att kanske också fräsa den i antingen smör på eget håll först, eller i stekpannan efter köttet, innan man vispar runt med Portern. Gå efter egna erfarenheten, jag har tyvärr ingen koll :( Måste våga mig på det dock, så tar gärna emot tips och recept med svamp i!
 11. Låt klabbet stå i några minuter till, dra sedan bort det från plattan. Låt kallna.
 12. Ät.

Jag tror jag fått med allt nu. Om osäkra, kika dePauls inlägg länkat i början eller fråga. Salt behöver säkert i någonstans, men gör det efter smak. Är ni osäkra på om det är nog salt, ta i liiite till, då brukar man hamna rätt. Kör allt efter smak egentligen, det är för er själva (och möjliga middagsgäster) ni lagar, inte för mig. Om jag inte är en middagsgäst, då kan det bli det knivigt.